Wat is handig om te weten? (Teamtips)

Tips voor de deelnemers

Een goede voorbereiding is van groot belang voor de deelname aan de ScanCoveryTrial. Wij hebben een checklist met teamtips gemaakt en een aantal tips en trucs opgesteld.

Bekijk hier de: checklist SCANCT2016

Tips en Trucs:
Hieronder enkele handige tips en wetenswaardigheden voor en over de ScanCoveryTrial

Welke auto’s zijn geschikt en welke niet?
In principe is elke auto geschikt, laag, hoog, twee-wiel en vier-wiel aangedreven auto’s. Een vier-wiel aangedreven heeft de voorkeur maar is beslist niet noodzakelijk.
 
Winterbanden en/of sneeuwkettingen?
Wij raden u ten strengste aan om met goede winterbanden aan de ScanCoveryTrial deel te nemen. Daarnaast is het een optie om in het hele hoge noorden op spijkerbanden te rijden. Het rijden met sneeuwkettingen is in Scandinavië over het algemeen verboden. Wel kunnen sneeuwkettingen handig zijn wanneer men zich heeft vastgereden in de sneeuw.

Navigatiemiddelen en/of routebegeleiding?
twee of meer navigatiesystemen heeft u nodig om optimaal deel te kunnen nemen aan het wedstrijdelement. Daarnaast is het handig dat uw auto beschikt over een dagteller. Mocht u vragen hebben aangaande verschillende soorten navigatiesystemen, dan kunnen wij u de firma Carlectra uit Ulft van harte aanbevelen.

Laptop en internetverbinding?

In sommige gevallen kan het handig zijn dat u onderweg de mogelijkheid heeft om via internet (dongel) informatie op te zoeken. U moet hierbij denken aan afvaart tijden veerdiensten en/of communicatie met het thuisfront via bijvoorbeeld een programma zoals Skype, Facebook of Msn.

Kleding en schoeisel?

Voorbij de poolcirkel is het over het algemeen behoorlijk koud, temperaturen tot wel -40 graden kunnen voorkomen. Zorg daarom dat u hiervoor geschikte kleding mee neemt, te denken valt aan: thermisch ondergoed en sokken, fleece-vest, wanten, sjaals, mutsen en een dikke winterjas (bijvoorbeeld een ski-jack). Over het algemeen liggen de wegen vol met sneeuw en ijs, kies daarom voor schoenen met een goed profiel … hoge wandelschoenen zijn in dit gebied bijzonder geschikt.

Etenswaren?
Zowel op de heen- alsmede de terugreis wordt er een enorme aanspraak gedaan op uw doorzettingsvermogen. Het is dan ook uitermate belangrijk dat u zichzelf voldoende kunt voorzien van eten en drinken. Tips om mee te nemen: water, energy-drinks, chocolade, fruit waaronder misschien een appeltje voor de dorst.

Geld of een Creditcard?

Aangezien Denemarken, Noorwegen en Zweden nog steeds hun eigen Kronen hebben, is Finland het enige land waar de Euro als betaalmiddel wordt gebruikt. Men kan in de andere landen wel met Euro biljetten betalen, echter krijgt men het wisselgeld in Kronen terug. Het handigste werkt een creditcard … Visa en Mastercard worden over het algemeen overal geaccepteerd.

Benzine of Diesel?

Qua brandstof maakt het in principe niet uit of u met een Dieselmotor of Benzinemotor rijdt. Wel moet u rekening houden dat diesel bij -20 graden kan gaan vlokken. Scandinavische Diesel is vanwege een toevoeging al voldoende beschermd tegen vlokken, daarom is het belangrijk dat u de vanuit Nederland meegenomen reserve brandstof snel verbruikt. Op sommige plaatsen in Scandinavië is Diesel duurder dan Benzine.

Sneeuwscooters
Uiteraard mag het sneeuw-scooteren niet ontbreken in de activiteiten. Voordat u op sneeuwscooters stapt krijgt u van de organisatie een thermopak, wollen sokken en speciale laarzen. Vervolgens kunt u kiezen of u in een langzame of juist snelle groep wilt deelnemen, iedere groep wordt begeleid door een ervaren instructeur. Strikte naleving van de gegeven instructies is uitermate belangrijk, wees voorzichtig … de machines gaan heel hard en het eigen risico bedraagt 980 euro per schadegeval.

Vergeet ook niet om vaseline mee te nemen voor uw gezicht!

Omstreeks december ontvangen alle deelnemers van ons een zogenaamde checklist, van alle zaken die men beslist mee moet nemen.

Heeft u meer tips … laat ons dit dan even weten en wij zetten het dan op deze site.